Kwiaty od zarania dziejów znakomicie sprawdzają się w roli elementów zdobiących przeróżne wnętrza. Istnieją także rośliny doniczkowe, które oprócz waloru estetycznego, posiadają także inne właściwości – znajdują swoje zastosowanie w kuchni lub medycynie. Jednym z takich kwiatów jest popularna żyworódka pierzasta, która będzie remedium na wiele dolegliwości zdrowotnych.
W farmacji częściej spotkamy się z nazwą kalanchoe daigremontiana. Zapytaliśmy naszych florystów, w czym tkwi wyjątkowość tej rośliny. Dowiedzieliśmy się, że zawiera duże ilości witaminy C, jest bardzo bogata w niektóre mikro i makro elementy – żelazo, krzem, wapń, miedź, selen, potas oraz glin. Dzięki temu znana jest jako roślina lecznicza działająca grzybo– i bakteriobójczo. Ponadto znana jest też ze swoich właściwości regenerujących, przeciwzapalnych oraz tych stymulujących układ immunologiczny.
Uwaga:
Informacje zawarte w tym artykule mają wyłącznie charakter edukacyjny i nie stanowią porady medycznej. W przypadku problemów zdrowotnych lub wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem lub innym wykwalifikowanym specjalistą medycznym.
Przede wszystkim musimy uważać, że jeżeli chcemy sami wyhodować żyworódkę i przeznaczyć ją do późniejszego spożycia, jej wzrost możemy wspomagać jedynie za pomocą naturalnych nawozów – mogą być to dżdżownice lub obornik. Wszelkie chemiczne nawozy sprawią, że zastosowanie żyworódki pierzastej będzie już niemożliwe. Nie wymaga jednak szczególnej pielęgnacji – lubi ciepłe i nasłonecznione miejsca.
Dobra wiadomość także dla zapominalskich o podlewaniu – żyworódka to roślina, która wytrzyma nawet tydzień bez żadnego nawadniania. Gdy rozrośnie się, zaczyna wyglądać nieestetycznie, więc polecamy nie doprowadzić do takiej fazy rozwoju, gdy żyworódka będzie przerośnięta.
Żyworódka pierzasta przez swoje szerokie zastosowanie jest jedną z najczęściej wykorzystywanych w lecznictwie roślin. Jej właściwości grzybo – i bakteriobójcze sprawiają, że w zaciszu własnego domu możliwe jest przygotowanie leczniczych mikstur. Poniżej przedstawiamy proste przepisy na kilka z nich.
Podczas przygotowywania pamiętajcie o tym, że liście żyworódki nie powinny mieć kontaktu z metalowymi przedmiotami, gdyż na skutek tego tracą swoje właściwości. Aby temu zapobiec liście żyworódki odrywamy od łodygi palcami i rozdrabniamy drewnianymi przedmiotami.
Sok ten będzie jednym ze składników domowych mikstur, dlatego warto go przygotować z wyprzedzeniem. Aby to zrobić, należy ściąć zielone łodygi wraz z liśćmi, umyć je oraz owinąć bibułką i trzymać w lodówce przez około tydzień. Następnie łodygi zmiażdżyć i wycisnąć z nich sok, który jest już gotowy do użycia. Jeżeli chcemy, aby sok miał długą datę zdatności spożycia, wystarczy dodać spirytus.
Aby domowym sposobem wykonać maść z żyworódki niezbędny będzie… smalec oraz sok z żyworódki. Jak ją zrobić? Około 10 gramów zwykłego smalcu roztapiamy w garnuszku, po czym odstawiamy go na kilka minut. Po chwili mieszamy go z 1 łyżką odcedzonego soku (przepis na niego znajdziecie w akapicie powyżej). Maść powinna ostygnąć. Przygotowaną w ten sposób maść możemy smarować przeróżne zmiany skórne. Ważne, żeby pamiętać o tym, że wykonanej w domowych warunkach maści z żyworódki pierzastej nie stosować na otwarte rany.
Mówi się, że dzięki swoim właściwościom żyworódki są w stanie pomóc nam w walce z przeziębieniem i innymi problemami zdrowotnymi - katarem, kaszlem, zmianami skórnymi, bólem stóp i w wielu innych przypadkach.
Wyślij praktyczny i piękny prezent — kwiaty doniczkowe z dostawą nawet w kilka godzin.
Zamów kwiaty doniczkowe